Megyerikum
Pajtakotta
Megyer,
mint a Marcal-menti természeti kincseinek otthona bőséggel ad látnivalót,
felfedezni valót és táplálékot minden élőlénynek. A folyót kísérő fás- bokros
társulások közt található bőséggel a bodza (Sambucus nigra), melynek termése a
bodzabogyó A-, B6-, C-vitamin, rost-, vas- és kálium-, valamint jó B1-,
B2-vitamin-, kalcium és foszforforrás, emellett antioxidáns antocianinokat és
flavonoidokat tartalmaznak. A termésből készült tea enyhe hashajtó hatású,
izzasztószerként és vizelethajtóként is használják. A friss termésből
gyógylekvárt készítve (Roob Sambuci), meghűléskor erősítőként és izzasztóként
hat, valamint reumatikus panaszokra is (Kneipp-kúra)”.
A Pajtakotta
hangzatossága segíti a Megyer Brand kialakítását, ízvilága pedig kedvet ad
azoknak a vállalkozó kedvű embereknek, akik maguk is szeretik a természetes
alapanyagokat, hogy maguk kísérletezzenek egy-egy szabadon termő növény
fogyasztásával és egyéb felhasználásával.
Megyer Község
Önkormányzatának Napszőtte Közösségi Színterével karöltve fonódnak össze a
lehetőségek, a látogató vendégek az alkotóházban megismerkedhetnek ezen
lehetőségekkel, mint a bodzabogyó további felhasználási módjai, így a
településen megélt élmény kiegészül egy tanulmánnyal, amit tudásként hazavihet
és tovább fejleszthet bármilyen kreatív módon.
A
Pajtakotta tehát valójában egy kapocs a vendéglátás és a kulturális
hagyományőrzés közt, mely hosszú távon megőrzi az emberek szellemiségét, ami az
ősei életmódjához és hazájához köti.