Megyerikum

Pajtakotta

Pajtakotta

Megyer, mint a Marcal-menti természeti kincseinek otthona bőséggel ad látnivalót, felfedezni valót és táplálékot minden élőlénynek. A folyót kísérő fás- bokros társulások közt található bőséggel a bodza (Sambucus nigra), melynek termése a bodzabogyó A-, B6-, C-vitamin, rost-, vas- és kálium-, valamint jó B1-, B2-vitamin-, kalcium és foszforforrás, emellett antioxidáns antocianinokat és flavonoidokat tartalmaznak. A termésből készült tea enyhe hashajtó hatású, izzasztószerként és vizelethajtóként is használják. A friss termésből gyógylekvárt készítve (Roob Sambuci), meghűléskor erősítőként és izzasztóként hat, valamint reumatikus panaszokra is (Kneipp-kúra)”.
A Pajtakotta hangzatossága segíti a Megyer Brand kialakítását, ízvilága pedig kedvet ad azoknak a vállalkozó kedvű embereknek, akik maguk is szeretik a természetes alapanyagokat, hogy maguk kísérletezzenek egy-egy szabadon termő növény fogyasztásával és egyéb felhasználásával.
 
Megyer Község Önkormányzatának Napszőtte Közösségi Színterével karöltve fonódnak össze a lehetőségek, a látogató vendégek az alkotóházban megismerkedhetnek ezen lehetőségekkel, mint a bodzabogyó további felhasználási módjai, így a településen megélt élmény kiegészül egy tanulmánnyal, amit tudásként hazavihet és tovább fejleszthet bármilyen kreatív módon.
A Pajtakotta tehát valójában egy kapocs a vendéglátás és a kulturális hagyományőrzés közt, mely hosszú távon megőrzi az emberek szellemiségét, ami az ősei életmódjához és hazájához köti.