Megyerikum

Megyer Pajta

Megyer Pajta

Megyer község Veszprém megyében, a Sümegi Járásban található. Hazánk legkisebb önálló településeként, csekélyke lélekszámával azt az innovatív elképzelést tűzte ki célul- sok ausztriai kistelepülések mintájára, - hogy a turizmus fellendítésével igyekszik fenntartani és megőrizni településüket.

Ez jelenti azt is, hogy az 1997. évi CXL, - a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról, és a közművelődésről szóló- törvény 76. § meghatározottak szerinti, helyi közművelődési rendeletben leírtakon túl a kulturális alapú gazdaságfejlesztést megcélozva mutat egy lehetséges fejlődési utat azon 1000 fő alatti kistelepülések számára, ami az ott élő lakosság számára is gyümölcsöző lehet, munkahelyet, megélhetést biztosítva számukra. A turizmuson túl a mezőgazdaság, az állattartásból származó hasznok és jövedelmek lehetőséget adnak az infrastrukturális fejlődésre.

Megyer turisztikai irányultsága a vendéglátás minden spektrumára kiterjed, mint a mentális feltöltődést, mint a fizikális kikapcsolódást, beleértve a gasztronómiai élményeket is. A Megyer Pajta Bistro egy helyi vállalkozás megvalósulása, mely biztosítja a településnek a rendezvényeket, a szállást és az étkezést, valamint itt valósul meg Pajta Polc néven a helyi kisbolt is, ahol főként a Balaton-felvidéken élő Vidék Minősége Védjeggyel rendelkező termelők kézműves portékáit (bor, pálinka, sajtok, füstölt áruk, lekvárok, szörpök, kozmetikumok és ajándéktárgyak), alapvető élelmiszereket és gyógyszertáron kívül forgalmazható gyógyszer- és vitaminkészítményeket lehet megvásárolni. A Pajta Bistro egyik különlegessége a Pajtakotta desszert, amit Megyerikumként, azaz helyi települési értékként képviseltetünk. A desszert egy divatos olasz édesség, a pannacotta ötletéből merítkezve született meg egy sajátságos, helyi hangzású névvel, valamint az hozzávalói közt egy olyan növény kerül felhasználásra, ami helyben, szabadon terem. A Megyer Pajta rendezvényhelyszínként is üzemel. Olykor esküvők romantikus helyszínévé, olykor többszáz résztvevős zenei és kulturális színterévé alakul. Máskor a hagyományőrzés jegyében falusi disznóvágásnak és kisebb családi vagy nagyobb céges rendezvényeknek biztosít helyszínt. Megyeren a vendégházak és a vendéglátó egység provance-i és vintage stílusban jelennek meg a régi falusi életmódot tükrözve. Megyer az egyetlen bérelhető falu, melyet rendezvények alkalmával szoktak társaságok kibérelni, azaz a bérelt időszakban a pár (jelenleg: 18 fő életvitelszerűen Megyeren élő lakos) helyi lakoson kívül a bérlők (max: 45 fő) lakják a kicsiny települést és használhatják a vendéglátó helyet, közterületeket és közösségi színteret.

A házigazdák az alábbi módon mutatják be a Megyer Pajtát:

„A vidéki báj és a természet esszenciája.

Szabadon, kreatívan!

Mindegy, hogy családoddal, egyedül, pároddal, barátaiddal, vagy kollégáiddal érkezel, jó helyen, itthon vagy! Anélkül, hogy felocsúdnál, hogy valóban kicsiny hazánk legkisebb településén, de ugyanakkor az egyik legnagyobb múlttal rendelkező területére csöppentél, egy nagy puffanást érzel magadon. Igen beléd botlott a megtestesült természet.

Mert itt, a Balaton-felvidék nyugati csücskében a Balatontól északra, Sárvártól délre, 35-35 km-re, Ausztriától keletre, Veszprémtől nyugatra, 70-70 km-re minden van, egy helyen.

Fordulj csak jobbra az úton és máris a Marcal partján találod magad. Dőlj hanyatt, hallgasd a víz csobogását, tekinteted szegezd az ég felé és gyönyörködj az égi nyájba mely feletted halad tova. Mártózz meg a kis folyóban, ahol a vízi tündék járják táncukat alkonyatkor. Kortyolj nagyokat kedvenc italodból és a lágy ritmikus esti dallamokra engedd ki magadból a fáradt gőzt. Szüless újjá reggel egy zöldségkoktéllal, majd pattanj lóra, bringára vagy válasz egyet a kulturális/gasztronómiai/élmény programjainkból. Ha bevállalós vagy ragadj kapát vagy kesztyűt és éld át milyen, mikor magad teremted meg ételed.

Menj előre és erdő fogad, több mint 10.000 hektárnyi, benne mindenféle vad, legyen apró, vagy nagy, itt biztos megleled. Vadregényes csapások és ösvények szeldesik a rengeteget, melyeket tán csak manók, vadászok ismerhetnek épp úgy, mint ahogy régen a betyárok is. Ez egy szabad vidék, itt elrejtőzhetsz a világ elől és meglelheted menedéked.

Az biztos, hogy mire visszatérsz a barangolásból, finomabbnál finomabb falatok várnak az asztalon. Lehet az délben, a "találd ki, mi van a tányérodon” nem épp a’la carte ebéd, vagy az esti borvacsorának álcázott íz orgia.

Itt szabad vagy! Nincsenek határok és szabályok csak egy őszinte kicsiny közösség melynek szíve és szeretete határokat nem ismer. Nehogy azt hidd, itt megállt az élet! Sőt! Falunk egy éledő hely, falusi létet újraértelmező helyiekkel és helyivé váló, ide költöző városiakkal. A falu az elmúlt 10 évben teljesen újjászületett. Házai egyaránt megőrizték a 18 századi eredeti valójukat, de belül a 21. század kényelmét tudhatod magadénak. Tombolhatsz a több ezres látogatottságú koncertek, fesztiválok egyikén, vagy belesüppedhetsz a természet lágy karjaiba és meditálva egyesülhetsz a Mindenséggel.

Mindegy mit választasz, hiszen tudod, megérkeztél, itthon vagy!”